Het nut van on- én offline netwerken

Dat netwerken belangrijk is tijdens je carrière, is niks nieuws. Maar wat is het nut van netwerkborrels als je een LinkedIn profiel hebt? En waarom zou je een online cv bijhouden als je je netwerk regelmatig tegenkomt op vrijdagmiddag? Het antwoord is relatief simpel: als je online goed vindbaar bent én je gezicht laat zien, is de kans het grootst dat mensen aan jou denken op het moment dat er een vacature vrijkomt. En zo klim je in rap tempo naar waar jij heen wilt. Mocht dat je nog niet overtuigen dan zetten we hier de voordelen van online en offline netwerken voor je op een rijtje.

Waarom zou je offline netwerken?

De netwerkborrel of bijeenkomst rondom een thema lijkt misschien achterhaald nu er zoveel manieren zijn om online connected te blijven met (oud-)collega’s en vakgenoten. Als je mensen tegenkomt op een congres of een symposium heb je meer tijd om een gesprek te voeren over wat je boeit in je vak en waar je naartoe zou willen in je carrière. Bovendien heb je de tijd om te luisteren naar anderen. Misschien komt er in jouw team op een gegeven moment een plek vrij en weet je wie jouw ideale nieuwe collega kan zijn. Kortom: elkaar zien en spreken geeft de ruimte om de connectie te verdiepen. En vooral ook om elkaar te leren kennen buiten de drukte van de dagelijkse werkdag.

Waarom zou je online netwerken?

Stel: je komt iemand tegen op een evenement, je wisselt visitekaartjes uit en denkt nog, ‘Ik moet deze gegevens even opslaan in mijn telefoon’. Een tijd later komt er een vacature voorbij waar diegene bij past, maar je bent ondertussen het kaartje kwijt en je weet niet meer precies hoe diegene heette. Dit is zo’n moment waarop het fijn was geweest als je elkaar even had gevonden op LinkedIn. Het is aan jou welk platform je kiest om met mensen te verbinden maar, het is hoe dan ook een goed idee om een plek te hebben waar je elkaar kan opzoeken.

Kortom: voor allebei is wat te zeggen. Dat een netwerk je door je carrière draagt is een ding dat zeker is. Hoe jij jouw netwerk vormgeeft, is aan jou.