Een succesvolle CEO worden, heb jij het in je?

Een goede CEO kent zichzelf en weet precies wanneer hij welke eigenschappen moet inzetten. Russel Reynolds Associates, in samenwerking met Hogan Assessments, deed onderzoek naar de eigenschappen die cruciaal zijn voor succesvol leiderschap onder ongeveer 5 miljoen CEO’s. Wij hebben de 5 belangrijkste eigenschappen voor je op een rij gezet. Heb jij het (ook) in je?

1. De balans vinden

Als CEO moet je een zekere rust garanderen en altijd proberen om een evenwicht te vinden tussen verschillende eigenschappen die op hun eigen manier helpen om jouw doelen en die van de organisatie te behalen.

2. Innoveren met beleid

Zo is de balans tussen innovatie in combinatie met een zekere vorm van nuchterheid een gezonde basis voor succes. Innoveren is essentieel, maar dan wel met de juiste tempo en de waarborging van een constante kwaliteit.

3. (Indien nodig) risico nemen

Als CEO moet je bereid zijn om risico’s te nemen. Maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om goed op te letten dat de plannen die al in gang zijn gezet goed blijven verlopen, zodat het bedrijf niet negatief wordt beïnvloed door de genomen risico’s.

4. Je kwetsbaar durven opstellen 

Een goede CEO CEO durft zichzelf open te stellen en zijn kwetsbare kant te laten zien. Met een goede dosis vastberadenheid en doorzettingsvermogen kun je zowel jezelf als het bedrijf naar een hoger niveau tillen. Maar wanneer je openstaat voor suggesties en feedback van anderen, bundel je krachten en profiteert de organisatie nog meer.

5. Mensen motiveren en verbinden

Behalve het verbinden van het bedrijf met zijn doel, moet een CEO ook proberen zijn medewerkers te inspireren en samen te brengen. Door tijd en moeite te investeren in het aanmoedigen van anderen die net zo succesvol willen zijn als jij, motiveer je je medewerkers om hun beste kant te laten zien.