Lucas was CEO for One Month 2022: Het was uniek en intens

Afgelopen maand liep Lucas Derks rond bij Adecco Group Nederland als CEO for One Month 2022. Adriaan Belonje, CEO van Adecco Group Nederland, nam Lucas mee in de organisatie en liet hem alle kneepjes van het vak zien. We spraken Lucas in zijn laatste week en hij vertelde ons zijn hoogtepunten en de lessen die hij meeneemt in zijn verdere carrière.

Lucas: “Ik vond het uniek en intens. Dit was een van de gaafste maanden van mijn leven tot nu toe. Het is bijzonder en super leerzaam om op je 21ste te zien op welk niveau beslissingen gemaakt worden en hoe deze tot stand komen. Het was daarnaast voor mij ook even schakelen om van het studentenleven in een meer dan fulltime baan te rollen in een branche die ik eigenlijk nog niet zo goed kende. In rap tempo kreeg ik meer inzicht in de dynamiek van de arbeidsmarkt, de dienstverlening van Adecco en leerde ik veel nieuwe mensen kennen. Dat maakte dat de tijd voorbijvloog en dat het heel uitdagend was!”

We hebben Lucas gevraagd een top 3 samen te stellen van het leukste wat hij heeft meegemaakt.

  1. Bezoeken aan de vestigingen

“Ik heb een stuk of zeven vestigingen bezocht en vond dat toch wel een van de leukste dingen om te doen. Je staat dan direct met je voeten op de vloer. Hier wordt dé match gemaakt met kandidaten en vacatures! Daarnaast heb ik ook twee labels van The Adecco Group bezocht: Modis en Badenoch + Clark. Ik vond het ook heel leuk om de collega’s daar te spreken en om hun ervaringen en visies te horen. Iedereen was erg open en ik voelde me heel erg welkom.”

  1. Bezoek aan klanten

“Ik had nooit verwacht dat ik als CEO for One Month met een haarnetje op en veiligheidsschoenen aan in een champignonfabriek zou rondlopen. We kregen een rondleiding door de fabriek van deze opdrachtgever en het liet mij maar weer eens inzien hoe veelzijdig en gevarieerd de uitzendbranche is. Dat je op zoveel plekken kunt komen te werken is fantastisch!”

  1. Senior managementsessie

“Wat ik ook heel gaaf vond, was het bijwonen van de senior managementsessie. We hadden een hele inhoudelijke sessie over waar Adecco nu staat, maar ook met een blik op de toekomst. En dan zie je dat er soms ook keuzes gemaakt moeten worden die hard kunnen zijn. Maar dat het doel daarvan is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het was mooi om te zien hoe iedereen weer een andere leiderschapsstijl heeft, voor mij een unieke kans om van iedereen wat te leren en mee te nemen.”

Na een maand meelopen bij de Adecco Group heeft Lucas een hoop geleerd. Wij vroegen hem naar de drie belangrijkste lessen die hij met zich meeneemt.

  1. Durf je kwetsbaar op te stellen

“Wat mij sowieso bijblijft is dat het goed is om je kwetsbaar op te stellen, ook als leider. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen om hulp durven vragen, op ieder niveau. Dit leidt er namelijk toe dat er bij de Adecco Group echt een open cultuur heerst waar alles gezegd mag worden en waar ook fouten gemaakt mogen worden.”

  1. Het gaat ook om intuïtie

“Wat mij bij de Adecco Group ook is opgevallen is dat beslissingen niet alleen maar puur gemaakt worden aan de hand van data en cijfers, maar dat het onderbuikgevoel ook telt. Het volgen van je intuïtie en je eigen ervaringen. Hiermee wordt de menselijke kant van de organisatie extra benadrukt.”

  1. Hard op de inhoud, zacht op mens

“Natuurlijk wil je met iedereen door een deur kunnen, maar soms moet je ook hard zijn op de inhoud. Je mag best botsen, want zo kom je meestal verder met elkaar. Maar daarnaast wel zacht zijn op de mens. Een stevige discussie met harde woorden is niet erg, als de relatie met elkaar maar niet uit het oog verloren wordt.”

Na deze leerzame en intense maand is het nu voor Lucas tijd om te genieten van zijn welverdiende vakantie. Ook neemt hij nog deel aan de Global CEO for One Month competitie en hoopt hij de finale in Zürich te bereiken. Namens de hele Adecco Group wensen wij hem veel succes. Tot ziens Lucas, we gaan vast nog veel van je horen!