Samenwerken met 4 verschillende generaties

Door vergrijzing van de arbeidsmarkt zijn er momenteel vier generaties op de werkvloer te vinden. Deze trend noemen we multigenerationeel samenwerken. Maar over wie hebben we het en hoe verloopt deze samenwerking eigenlijk? Wat kunnen de verschillende generaties van elkaar leren? Wat zijn de successen? Maar ook, waar lopen ze tegenaan? Tijd om hier eens dieper in te duiken.

Dit zijn ze, de vier generaties:

  • Babyboomgeneratie (geboren tussen 1940-1960)

  • Generatie X (geboren tussen 1961-1980)

  • Generatie Y – ( Millennials) (1981 – 1995)

  • Generatie Z – (iGeneratie) (geboren tussen 1995 en heden)

Binnen Adecco is er volop sprake van multigenerationeel werken: ruim 800 collega’s met enorm verschillende leeftijden. Een vestiging in het zuiden van Nederland heeft bijvoorbeeld een mooie vertegenwoordiging in leeftijd. De jongste collega is 17, en de oudste 65. Hoe gaan zij hiermee om? En hoe maken ze optimaal gebruik van deze multigenerationele samenwerking?

Profiteer van elkaars verschillen

“Het samenwerken gaat verrassend goed met zoveel verschillende mensen en generaties. De jongeren brengen vaak verfrissende ideeën, de oudere garde leert hen veel van de verschillende processen en cultuur. Maar ook hoe een grote, complexe organisatie nu eigenlijk in elkaar zit. En wat denk je van de juiste keuzes maken? Met al hun levenservaring zijn zij hier een kei in en kunnen putten uit hun eigen levenservaring. Het grote voordeel van multigenerationeel samenwerken is dus van elkaar kunnen leren. Een mooie mix van jong en oud die veel van elkaar leert.”

“Jongeren die wellicht niet zo snel de telefoon zouden pakken, worden gestimuleerd en gecoacht om juist te gaan bellen. Evenals het adopteren van elkaars best practices. De jonge garde weet veel van social media en brengt dit met veel enthousiasme over. Mooi om te zien is nu dat ook de ‘oudere garde’ hier steeds meer voor openstaat en ook dingen gaat gebruiken. Andersom geldt het natuurlijk ook: de oudere garde heeft veel ervaring met het versturen van mailings en sms-en (bij spoed of bulkaanvragen worden er nog steeds sms’jes verstuurd).” Zoals de oude garde aangeeft: “We leren heel veel van millennials op de werkvloer! Hun wil om zich voortdurend te ontwikkelen, om geïnspireerd te worden en hun hoge tempo van schakelen en communiceren. Waar de ‘oude garde’ wel voor moeten waken, is dat de jongere garde die veelbelovend en enthousiast binnenkomt, in het oude, traditionele systeem wordt gedrukt.”

Houd hetzelfde doel voor ogen

Eigenlijk zijn de verschillen verrassend klein. Natuurlijk, iedere generatie is anders, maar zolang je samen hetzelfde doel hebt kom je vanuit verschillende belevingswerelden toch tot één dienstverlening. Diversiteit kan dus leiden tot grootse successen en de dynamiek van jong en oud maakt een team levendig. Voorwaarde hierin is wel dat je de verbinding met elkaar bewust maakt en voorbij je eigen referentiekader kunt en durft te kijken, om je zo te laten verrassen door de zienswijze van de ander.

Ben je benieuwd hoe Adecco’s CEO Melvin de Boer omgaat met de multigenerationele samenwerking binnen de organisatie? Meld je dan nu aan voor CEO for One Month, en maak kans om een maand lang in zijn schoenen te staan!

Je kunt je hier inschrijven.