presentatie-tips

Zo laat jouw presentatie een onuitwisbare indruk achter

Iedereen kan een goede presentatie geven, daar geloven wij heilig in. Door je aan een aantal punten te houden kun je je presentatie namelijk gemakkelijk naar een hoger niveau tillen. We zetten hier onze 5 beste tips om met jouw presentatie een onvergetelijke indruk te maken.

1. Begin met een bang!
Open krachtig en zorg ervoor dat je publiek vanaf het begin op het puntje van hun stoel zit. Het begin van je presentatie is namelijk cruciaal voor het verdere verloop ervan. Begin daarom bijvoorbeeld met een leuke (korte) anekdote of een sterke quote.

2. Houd een duidelijke structuur aan
De structuur van je presentatie bepaalt voor een groot deel of het publiek je kan volgen. Zorg voor een verhaal met een duidelijke kop, romp en staart. Deel eventueel aan het begin de onderdelen die je gaat bespreken, zodat je publiek weet wat ze kunnen verwachten.

3. Toon je enthousiasme
Enthousiasme werkt aanstekelijk, en dus is het belangrijk dat je je boodschap met de nodige passie over weet te brengen. Als jij niet in je eigen verhaal gelooft, hoe moet het publiek er dan in geloven? Neem daarom een krachtige houding aan, gebruik non-verbale communicatie om je boodschap kracht bij te zetten, en ga ervoor.

4. Controleer je hulpmiddelen
Zorg ervoor dat je 100% zeker weet dat je hulpmiddelen goed werken. Ga op tijd naar de locatie en controleer of je Powerpoint werkt, of de beamer het doet, waar de flipover staat, enzovoort. Een goede voorbereiding is nou eenmaal het halve werk.

5. En tot slot: oefen!
Je houding en lichaamstaal bepalen voor een belangrijk deel het effect van je presentatie op je publiek. Oefen daarom je presentatie thuis, voor de spiegel. Let op je gezichtsuitdrukking en wat je bijvoorbeeld met je handen doet. En zorg er natuurlijk voor dat de presentatie goed in je hoofd zit. Dat straalt vertrouwen uit, en daar scoor je punten mee.