CEO persoonlijke effectiviteit

Verhoog je productiviteit met deze 6 lifehacks

Een goede leider moet efficiënt en productief te werk kunnen gaan, ook op dagen dat de energie ver te zoeken is. Maar hoe zorg je voor die hoge productiviteit? Met simpele aanpassingen in je dagelijkse routine kun je al stukken productiever zijn. We zetten zes handige lifehacks op een rij.

1. Begin je dag met een to-do lijstje

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om overzicht te creëren. Zorg er daarom voor dat je met een takenlijst(je) werkt. Noteer eerst de opdrachten die echt af moeten en vul de lijst aan met zaken die je daarnaast nog zou kunnen oppakken. Overdrijf het niet: een lange to do-lijst werkt vaak juist averechts. Wees realistisch en specifiek. Maak doelen waar je zeker van weten dat je ze kunt behalen die dag. Want hoe fijn is het om al je afgeronde taken te kunnen doorstrepen?

Zoek je een gratis tool waarmee je gezamenlijk gemakkelijk to-do lijstjes kunt bijhouden? Dan is Wunderlist een goede keuze.

2. Deel je tijd op in segmenten

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het indelen van je tijd in diverse segmenten heel effectief is. Een ideale verdeling lijkt te tussen 1 en 1,5 uur te liggen. Neem na elk uur even een kleine break, al is het maar voor twee minuten. Loop een rondje, strek je benen of check social media. Houd je in ieder geval niet met werk bezig.

Wanneer je deze routine een aantal dagen volgt zul je merken dat je productiviteit aanzienlijk stijgt. Je geeft je hersenen namelijk het idee dat je niet aan één lange taak bezig bent, maar aan kleine individuele taken. Je bent van nature geprogrammeerd om daar beter mee om te kunnen gaan, en dus zul je minder weerstand ervaren.

3. Ontdek je energiepieken en -dalen

Het Human Performance Institute heeft bij drie bedrijven onderzoek gedaan wanneer de productiviteit van werknemers het hoogst is. Wat blijkt? Aan het begin van de dag ben je in principe altijd in een staat van relatief hoge energie. De ochtend is dan ook het beste moment om moeilijke klussen te klaren die de meeste geestelijk inspanning vergen. Ben je ’s ochtends juist hartstikke duf? Probeer eens in de ochtend te sporten.  Zo activeer je je lichaam, en kun je je de rest van de dag beter concentreren.

Gedurende de dag neemt je energie geleidelijk met pieken en dalen af. Als je een piek hebt, kun je heel productief zijn. Zit je in een dal? Laat het dan even los. Een lage energie kan je namelijk vermoeid en moedeloos maken, waardoor je productiviteit keldert. Probeer te ontdekken op welke momenten van de dag jij een energiepiek of -dal hebt. Daarmee kun je je dag zodanig indelen dat je zo efficiënt mogelijk werkt of studeert.

4. Eet dit voor een hogere productiviteit

Je brein wordt blij van zorgvuldig uitgekozen voedsel. Een goed voedingspatroon beïnvloedt namelijk je cognitieve functies, waaronder je concentratie, leervermogen, geheugen en dus je productiviteit. Logisch, want je brein gebruikt zo’n 20 procent van je totale energie.

Voor een betere concentratie en meer energie moet je verschillende soorten voedsel eten. In het één zitten veel vitaminen en antioxidanten die goed zijn voor je concentratie, in iets anders misschien meer ijzer dat je energie geeft. Begin bijvoorbeeld je dag met havermout, lunch met volkorenbrood, ei en avocado, snack tussendoor een banaan en een handje noten, en schep ’s avonds je bord vol met zilvervliesrijst en groene groenten. En vergeet niet om door de dag heen voldoende water te drinken.

5.  Verhoog je focus met de juiste muziek

Omgevingsgeluid kan je productiviteit flink verstoren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat als iemand om je heen aan het bellen is, je productiviteit met 37% daalt. Deze afleidingen kun je elimineren door muziek te luisteren. Het is belangrijk dat er geen gesproken tekst in de muziek voorkomt, want dat leid je af met tekst die je leest of typt.

Volgens onderzoekers heeft klassieke muziek het ideale ritme, rond de 60 bpm, om je in een ontspannen staat te brengen. En als je ontspant, heb je beschikking tot een groter percentage van je hersencapaciteit. Het blijkt zelfs te werken als je niet van klassieke muziek houdt. De bedoeling is dat je niet actief luistert, maar de muziek op de achtergrond afspeelt. Geen fan van Beethoven? Op Spotify kun je heel veel fijne lijstjes vinden die hetzelfde effect hebben.

6. Sluit je dag af met tijd voor jezelf

Ben je klaar met zwoegen en is je to-do lijst afgerond? Time to treat yourself. Stop volledig met studeren of werken en rust goed uit. Beloon jezelf met iets lekkers, kijk een filmpje, of lees een goed boek. Het maakt niet uit wat je doet, maar wees trots op jezelf en geniet van dat voldane gevoel. Dan kun je er morgen weer volle bak tegenaan.