Netwerkblog CEO for One Month

Netwerk als een pro met de tips van oud-deelnemer Max Brand

Max Brand, CEO for One Month deelnemer in 2018 geeft persoonlijke tips hoe je professioneel kunt netwerken, en wat dit hem als ondernemer oplevert.

Van jongs af aan had de Haagse Max Brand veel verschillende bijbaantjes. Zo werkte hij onder meer als postbezorger en vulde hij vakken bij Albert Heijn. Al op jonge leeftijd kwam Max er tijdens één van zijn banen achter dat er een ondernemer in hem schuilde. Dat moment was toen hij bij een kippenboer kippen van A naar B moest brengen. De kippen waren onderweg zo gestrest dat ze kippenmest achterlieten. Aan het einde van de ritten verzamelde hij de mest, en verkocht deze door. Een handige manier om extra geld bij te verdienen, en een duidelijk ondernemers-mindset.

Waar een netwerk al niet goed voor is

Na ontelbare bijbanen begon zijn ondernemingsavontuur pas echt. In 2018 stond Max in de finale van de ‘Aardig Onderweg Award’. Daarnaast werd hij ook nog eens bekroond met de titel ‘Zomerondernemer van Rotterdam.’ Deze prijs won hij door Maxed Guardian te ontwikkelen, een app die mensen een veilige reis naar huis biedt door het eigen netwerk virtuele begeleiding naar de bestemming te laten geven.

En laat dat netwerk voor Max nou net zo belangrijk zijn geweest. Zo was hij onlangs op zoek naar hulp bij de ontwikkeling van een applicatie voor zijn app. Via een indirecte bekende van zijn businesscoach kwam Max bij de juiste persoon terecht. Ook tijdens zijn deelname aan CEO for One Month stond netwerken centraal.

Max: “De eerste persoon die ik sprak was toendertijd CFO, nu CEO Melvin de Boer. Dat was niet alleen heel erg leuk, maar ook nuttig omdat Melvin me alle ins- and outs over Adecco vertelde die ik nog niet wist. Ik had natuurlijk mijn huiswerk gedaan, maar sommige aspecten vind je simpelweg niet online. Verder heb ik veel ondernemende mensen ontmoet waar ik tot op de dag van vandaag nog contact mee heb en waar zelfs vriendschappen uit zijn ontstaan.”

Zo netwerk je als een pro

Heel gezellig, al die netwerkborrels, maar hoe haal je daar nou echt iets uit? Max geeft je zes van zijn allerbeste tips.

Tip 1: met persoonlijk contact bereik je het meest

LinkedIn is een handige manier om je netwerk uit te breiden, maar het heeft meer effect als je persoonlijk en direct contact hebt. Daarmee haal je meer uit je netwerk, niet alleen nu maar ook op de langere termijn.

Tip 2: geef altijd meer dan je neemt

Als je meer geeft dan je neemt, kun je ervan uitgaan dat de andere partij sneller geneigd is om iets voor je terug te doen. Want hoe meer je hen helpt, ongevraagd of gevraagd, des te meer je wordt gewaardeerd.

Tip 3: stap over je angst heen

Elke keer als je het spannend vindt om een nieuwe ontmoeting aan te gaan, moet je het gewoon doen. Neem het heft in eigen handen en onthoud: nee heb je, ja kun je krijgen. Je bent trouwens niet de enige die het spannend vindt om contact op te zoeken. Soms helpt het om met anderen te praten die het probleem ook kennen.

Tip 4: goede voorbereiding is het halve werk

Als je van tevoren weet wie er komt, zorg er dan voor dat je weet wie wie is. Je kan bijvoorbeeld een overzicht maken van foto’s met naam en functie erbij. Lees je goed in, en zorg dat je goed voorbereid bent. Leer alles wat er online te vinden is over het bedrijf of de persoon in kwestie.

Tip 5: Denk altijd in oplossingen

Vraag jezelf af wat iemand voor jou kan doen, en wat jij voor diegene kan doen. Positief en oplossingsgericht werken is wat de meeste ondernemers verder helpt, elke dag weer.

Tip 6: Blijf bescheiden en zelfverzekerd

Probeer vooral niet te veel te pushen door jezelf in de kijker te zetten. Stel je bescheiden, maar zelfverzekerd op. Daarmee voorkom je irritaties die een averechts effect kunnen hebben op je inspanningen.

De inschrijvingen voor CEO for One Month 2019 zijn in volle gang. Doe jij dit jaar ook mee?