Interview: Hoe kijkt Imme Degreef terug op CEO for One Month 2021?

Het zit erop, je maand als CEO van de Adecco Groep! Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?
“Als echt super leerzaam en intens. Het is net echt als een spoedcursus ‘Hoe word ik een CEO’? Ik realiseer me echt hoe waardevol het is geweest. Want meestal kom je pas op dit niveau, na jaren te hebben gewerkt. Dus het is echt unieke ervaring die ik niet had willen missen. Het was ook een bijzondere periode om mee te lopen met Adriaan, want er werd net een nieuwe bedrijfsstrategie geïmplementeerd. Daardoor werd mijn maand nóg intenser en leerzamer.”

Wat was jouw persoonlijke hoogtepunt van je maand als CEO?
“Eigenlijk heb ik niet 1 hoogtepunt, maar meerdere! Allereerst vond ik de toewijding van alle collega’s heel bijzonder om mee te maken. Er is echt zoveel hart voor de organisatie. Iedereen is met elkaar begaan en wil je helpen. Vanuit alle verschillende disciplines heb ik mensen ontmoet en het is me echt opgevallen hoe enthousiast, slim en talentvol iedereen is. Daarbij was het heel leerzaam om met alle verschillende merken mee te lopen. Op deze manier leerde ik ook het leiderschap van andere delen uit de organisatie kennen en kon ik de verschillende leiderschapstijlen vergelijken. Zo heb ik geleerd dat iedereen zijn eigen persoonlijke stijl heeft en dat er niet per se één stijl het beste werkt. Ieder merk heeft zijn dynamiek en behoeft een iets andere insteek. Alhoewel de visie van Adriaan overal duidelijk merkbaar is en ik natuurlijk van zijn leiderschap het meest heb geleerd!”

En wat vond je uitdagender?
“Adriaan nam mij in zoveel mogelijk zaken mee. Hij is sowieso heel eerlijk en duidelijk, dus ook naar mij toe. Dit betekende ook dat ik een aantal slecht nieuws-gesprekken heb mogen bijwonen.  Ik vond het soms moeilijk om daarbij aanwezig te zijn, maar het hoort er ook bij natuurlijk. Daarnaast was de hr-dienstverlening helemaal nieuw voor mij en heb ik in meetings nog wel af en toe vragen moeten stellen. Ik vond het vooral zelf moeilijk om in te breken in gesprek, want Adriaan zijn tijd is heel spaarzaam en iedere meeting is een prioriteit. Maar gelukkig werd hier altijd positief op gereageerd. Er wordt niet van je verwacht dat je alles meteen weet en vaak werd mijn frisse blik juist waardevol gevonden.”

Hoe heb je de samenwerking met Adriaan ervaren?
“Super waardevol. Het was vooral inspirerend om te zien hoe hij leiding geeft. Hij kijkt echt naar de persoon die hij voor zich heeft en luistert naar wat zijn intuïtie hem ingeeft. Dat geeft hij ook mee aan zijn omgeving. Hij nam mijn ingevingen ook serieus en stond open voor mijn vragen en reflecteerde daar zelf ook op. Daarnaast staat hij echt met zijn voeten in de klei en probeert ieder team te helpen. Maar hij durft ook duidelijke keuzes te maken, in lijn met zijn visie. Hij kan daar best direct zijn, maar uiteindelijk is iedereen het meest gebaat bij duidelijkheid. Dat neem ik echt mee, als een van de meest waardevolle lessen. Hij heeft me ook in een aantal gesprekken persoonlijk loopbaanadvies gegeven. Ik waardeer het enorm dat hij daarvoor de tijd heeft genomen.”

Hoe was het om tegelijkertijd ook mee te dingen naar de global titel?
“Je merkt dat het echt een community is. Iedereen heeft een andere culturele achtergrond, maar we hebben allemaal hetzelfde doel. Ik vind het nu al bijzonder dat ik straks in heel veel landen iemand ken die een vergelijkbare interesses en ambities heeft. Dat is echt super! Het is wel soms intensief naast ook het volle programma met Adriaan. En ik moet regelmatig buiten mijn comfort-zone stappen, maar ik merk dat ik er steeds beter in wordt. Daarin kun je jezelf dus ook trainen en stretchen blijkbaar.”

En tot slot: welke inzichten en lessen zou je mee willen geven aan toekomstige deelnemers?
“Ik denk dat over een tijdje en zelfs in de komende jaren pas duidelijk gaat worden, hoeveel ik precies geleerd heb deze maanden. Maar dit zijn mijn voornaamste lessen die ik nu meeneem:

  • Je mag het op jouw manier doen. Dat is eigenlijk een vereiste voor succes, want een showtje opvoeren werkt niet. Laat jezelf zien, dan ben je op je sterkst.
  • Wees duidelijk. Je kunt een boodschap beter direct brengen, dan eromheen te draaien.
  • Focus je op het geven van toegevoegde waarde. Je bent nu nog jong en kunt alles aan, maar het gaat erom dat je dit blijft doen.
  • Leer de sfeer en dynamiek van een groep herkennen. Ontwikkel een gevoeligheid om aan te voelen hoe iedereen erin zit. Want dezelfde boodschap kan in 2 verschillende meetings totaal anders vallen.
  • Je kunt op je 24e nog niet alles weten. Dat wordt ook niet verwacht. Wel kun je leren kijken en luisteren. Dan vallen je andere dingen op die anderen misschien niet meer zo zien.”

Dankjewel Imme!
“Jullie bedankt!”