Een goede CEO gedraagt zich zo: haal het beste uit jezelf en anderen

Een goede CEO haalt het beste uit zichzelf én anderen. Persoonlijk leiderschap noemen we dat: jij behaalt je doelen doordat je optimaal gebruik weet te maken van je eigen kwaliteiten en talenten. Maar hoe kun je tegelijkertijd ook het beste uit anderen om je heen halen? Welke houding neem je bijvoorbeeld aan? We geven je hierbij 10 tips hoe een echte CEO zich gedraagt, het is aan jou om er iets mee te doen! #YOU’VEGOTTHIS

1. Stop nooit met ontwikkelen

Met stip op 1. Wie ben je, wat kun je en wat wil je bereiken? Dat is belangrijk om uit te dragen. Blijf jezelf ontwikkelen en durf uitdagingen aan te gaan. Met jouw eigen krachten kun je een ander overtuigen om over te gaan tot veranderingen. Leiderschap werkt vanuit je persoonlijke krachten en betrokkenheid naar de ander.

2. Straal zelfvertrouwen uit

Zorg voor een duidelijke richting voor jezelf. Dit geeft houvast en structuur. Kan jouw zelfvertrouwen nog wel een boost gebruiken? Jezelf verzorgd kleden, gezond leven, bewegen en een gevarieerd voedingspatroon kunnen hierbij al enorm helpen!

3. Sta open voor veranderingen

Iets doen omdat je het altijd zo doet is makkelijk, maar niet altijd het beste. Even uit je comfortzone stappen kan helpen om veranderingen te realiseren en ook door te zetten. Het duurt even, maar dan kan verandering ook echt iets moois teweeg brengen.

4. Kies bewust

Keuzes maken is een stuk eenvoudiger als je weet wat je wilt, op deze manier is het makkelijker richting te geven en is het einddoel een stuk dichterbij.

5. Denk altijd ‘om’

Het klinkt cliché, maar omdenken of positief denken is een van de belangrijkste elementen van positief leiderschap. Wat gaat er al goed en wat is er al? Focus op de positieve zaken van de omgeving en blijf deze, net als de aandachtspunten, ontwikkelen. Wat kan er wél?

6. Scherp je focus

Een duidelijk einddoel is de beste start. Houd hierop een positieve focus en steek hier je energie in. Zijn er zaken waar je weinig aan kunt veranderen? Laat deze even liggen en richt je op de zaken waar je wél wat aan kunt doen.

7. Toon belangstelling voor anderen

Probeer wanneer je met iemand in gesprek bent ook écht je volledige aandacht te geven aan deze persoon. Maak oogcontact, luister en stel vragen. Dit is namelijk de perfecte manier om op een subtiele manier iemand uit te horen en een relatie aan te gaan met iemand.

8. Neem je verantwoordelijkheid

Neem de verantwoordelijkheid over je eigen uitdagingen en opdrachten. Tegenslagen zijn lastig, maar klagen en zelfmedelijden helpen je hierin niet verder. Bekijk het van een ander perspectief en denk nog eens na over het probleem.

9. Leer van je eigen reflectie

Neem af en toe eens de tijd om te reflecteren op waar je mee bezig bent. Hoe gaat het en lig je nog op de goede weg? Reflecteren op je eigen manier van werken kan veel inzicht geven in jouw manier en of dit wel de juiste is.

10. Altijd blijven lachen

Gaat het even niet zoals je had gepland? Geeft niet! Van fouten kun je leren. Vergeet vooral niet te lachen en humor te gebruiken in het leerproces.

Weet jij bovenstaande tips toe te passen en in de praktijk te brengen? Dan zit het met jouw persoonlijk leiderschap wel goed.